|
| Niksha | |
| | Autor | Zpráva |
---|
niksha
Poèet pøíspìvkù : 8 Join date : 17. 11. 11 Age : 32
| Předmět: Niksha Sun Nov 20, 2011 8:55 am | |
| Příběh o tom, jak jsem se dostala k indickým filmům je příliš dlouhý a složitý než abych ho líčila. Tím nejdůležitějším impulsem bylo zhlédnutí prvního indického (konkrétně tamilského) filmu Sivaji The Boss, po něm následovaly filmy jako Chandramukhi, Muthu, Kuselan a podobné á la Rajinikanth style. Bylo mi tehdy 16 a moje indická posedlost začala; nejen, že jsem sledovala indické filmy, ale četla jsem indickou literaturu, poslouchala hudbu, zjišťovala jsem si moc informací o indické geografii, společnosti, historii, rozvoji, atd. jednoduše jsem Indii propadla, což se podepsalo na mojí povaze, ale taky na školních esejích a seminárních pracích. Je důležité říct, že indické filmy pro mě nejsou cílem, ale prostředkem. V 17 a pak také znova o rok později jsem se do Indie sama vydala. Všechny představy se zhmotnily a Indie se mi stala něčím, co lze jen těžko popsat. Nejraději bych z ní bývala nikdy neodjela! Moje tělo je zpátky tady, ale duch se nikdy neodlepil od indické půdy. Právě filmy jsou pro mě připomínkami toho, co mám ráda a co mi chybí. Kromě krásných herců, „pohádkových“ příběhů a obrazů z indického prostředí mi některé filmy pomáhají zodpovědět otázky, které jsem si ohledně indické společnosti pokládala, a i když jsou to pouze filmy, i skrz ně je člověk schopný (pokud je vnímavý) tu zemi aspoň trochu poznat. Zatím jsem ještě studentka gymplu, ale jsem rozhodnutá „to make my passion my profession“. I když nemám zrovna nejvíc času, na indické filmy se dívám, kdy jen to jde. Můj dosud nejoblíbenější je 3 idiots, viděla jsem ho asi 7x. Co se herce týče, pak u mě bezkonkurenčně vede Aamir Khan, následován Anilem Kapoorem, jehož fotka s podpisem se na mě dívá z poličky. Jsem moc ráda, že tady na fóru vidím lidi, kteří indickým filmům rozumí. Moje pokusy propagovat tyto filmy mezi kamarády a známými byly marné, takže alespoň tady nabudu radosti, když vidím, že se o indickou kinematografii taky někdo zajímá | |
| | | Gaurí
Poèet pøíspìvkù : 513 Join date : 04. 06. 11
| Předmět: Re: Niksha Sun Nov 20, 2011 9:00 am | |
| Niksho, ahoj a vítej na fóru. Díky za krásné vyznání a moc přeju, aby se ti tvůj sen splnil. Nevím, zda indickým filmům rozumím, ale určitě je miluju a jsem moc ráda za každou další Indií poznamenanou duši, se kterou si o své lásce můžu psát | |
| | | Remini
Poèet pøíspìvkù : 2132 Join date : 22. 09. 10
| Předmět: Re: Niksha Sun Nov 20, 2011 4:46 pm | |
| Vitaj medzi nami. Takže ty si si už splnila, o čom ja len snívam - návšteva Indie. Prosím prosím, napíš o tom niečo viacej - ako si sa tam dostala, ako dlho si tam bola, čo si tam robila? A páni, teba zaviedol do sveta indického filmu Rajinikanth? Ja sa na Shivajiho chystám už niekoľko rokov, ale nemám na to odvahu - som veľmi zvedavá, pretože to je od Shankara a hudba sa mi páči.. ale keď som si pozrela klip k Style, mala som chuť vypláchnuť si oči :P Make your passion your profession? Takže sa chystáš na štúdium zamerané na Indiu? Ja som tiež hľadala ( ), ale našla som len štúdium tamilštiny a ja by som dala prednosť hindštine 8) Ktoré sú tvoje obľúbené filmy? Teda okrem Shivajiho A ktoré odvetvie sa ti zatiaľ najviac páči - bolly, kolly, tolly, mallu... ? Ešte raz ťa tu srdečne vítam :cheers: | |
| | | niksha
| Předmět: Re: Niksha Sun Nov 20, 2011 6:00 pm | |
| Já bych mohla o Indii mluvit hodiny, ale všichni z mého okolí jsou z toho už otrávení :D poprvé jsem tam jela na letní kulturně-vzdělávací kurzy s United World Colleges kdy jsem dostala nějaké částečné stipendium. Byla jsem tam dohromady dva měsíce. Většinu času jsem zitrávila v Pune a taky v Mumbai u kamarádek, které mi ukázaly dům Shahrukha Khana, Amithaba Bachchana a Anila Kapoora, který bydlel ve stejné čtvrti jako jedna kamarádka. Taky jsem ale cestovala víc po severu - Agra, Jodhpur, Dharamsala… Letos v létě jsem se sama vydala jakožto dobrovolnice v jedné malinké indické NGO do Pondicherry v Tamil Nadu. Věnovala jsem se dětem v sirotčinci, trávila jsem s nima čas a při tom je učila anglicky. V Tamil Nadu byl Rajinikanth všude! Na plakátech, na rikšách, v obchodech, v reklamách, bylo to perfektní! Tam jsem byla 5 týdnů. Vážně bych o tom básnila hodiny, ale to by se nikomu nechtělo číst :D Na Sivajiho se rozhodně podívej! Ten film je jedním z mých nejoblíbenějších, viděla jsem ho několikrát. Klipem Style se nenech odradit, je fakt hrozný, ale jinak film jako celek je super pro pobavení. Rajiniho styl bývá pro mnohé špatně stravitelný, ale když toho člověka máš ráda, tak ho v tomhle filmu určitě oceníš, jeho gesta, hlášky, akční scény… neváhej a podívej se na něj, pak dej vědět, jak se ti líbil Moje plány co, kde a jak studovat na vysoké jsou strašně složité. v Praze se teď bohužel otevírá sanskrt a já chci hindštinu, takže buď budu studovat ten sanskrt a za rok pak přejdu na hindštinu, anebo mi vyjdou jiné plány, které se od indických zájmů rozhodně neodchylují. Dřív jsem holdovala kolly, ale postupně jsem se přeorientovala na bolly. Viděla jsem i pár telugu filmů, které se mi líbily, ale i přesto dám přednost severoindické kinematografii. Moje oblíbené filmy jsou 3 idiots, Rang De Basanti, Dhobi Ghat, Fanaa, Paheli… mám jich ráda moc, ale jen na některé se můžu dívat pořád dokola. | |
| | | Gaurí
| Předmět: Re: Niksha Sun Nov 20, 2011 7:35 pm | |
| Jen básni, nás to tady bude rozhodně bavit číst! | |
| | | Remini
| Předmět: Re: Niksha Sun Nov 20, 2011 8:17 pm | |
| Jednoznačne Ja by som ti najradšej ani nedovolila prestať | |
| | | Gaja Gamini Admin
Poèet pøíspìvkù : 2638 Join date : 19. 09. 10 Age : 37
| Předmět: Re: Niksha Sun Nov 20, 2011 8:29 pm | |
| Jsem hrozně ráda, že jsi taková vášnivá duše! A upřímně ti závidím ten pobyt v Indii, já si o něm můžu nechat jen zdát, i když snít člověk samozřejmě může. V Praze je možné studovat Hindi? Můžu prosím vědět víc? Docela mne překvapilo, že jsi se přeorientovala na Bollywood, vím, že většinou lidé s Bollywoodem začínají, protože je "největší" a následně pak objevují i ty jiné "woody". Mne osobně zaítm jiný než ten of B nebere, ale kdo ví, v budoucnu se do nich možné ještě ponořím. Koneckonců Remini před rokem tvrdila, že ji starší filmy mebaví, a už vůbec ne ty černobílé.... no a dneska si stahuje Umrao Jaan a miluje Madhumati Máš i nějaké oblíbené herečky, když jsi nám vyjmenovala ty herce? | |
| | | Remini
| Předmět: Re: Niksha Sun Nov 20, 2011 8:42 pm | |
| - Gaja Gamini napsal:
- Koneckonců Remini před rokem tvrdila, že ji starší filmy mebaví, a už vůbec ne ty černobílé.... no a dneska si stahuje Umrao Jaan a miluje Madhumati
Môžem sa vyhovoriť na to, že som blíženec? :D To s tými herečkami by ma tiež zaujímalo | |
| | | Paro
Poèet pøíspìvkù : 2103 Join date : 24. 09. 10 Age : 38 Location : ČR
| Předmět: Re: Niksha Sun Nov 20, 2011 10:03 pm | |
| Také tě vítám a jsem jedno ucho Skoro si připadám nepatřičně, abych nepřerušila ten tok myšlenek... | |
| | | niksha
| Předmět: Re: Niksha Mon Nov 21, 2011 5:28 pm | |
| Moc děkuju za vřelé přivítání Trochu jsem si tady to fórum procházela a musím říct, že je to tu perfektní! Mám radost za všechny Indie nadšendce. Taky se budu snažit víc připojit s příspěvky, jakmile budu mít víc času a půjdou mi vkládat odkazy s trailery apod. Gaja Gamini: já taky jen snila, ale když budeš chtít, všechno jde uskutečnit. Do Indie není tak těžké se dostat. Samozřejmě, je to cca 7000 km daleko a letenka je docela pálka, ale za pobyt tam, pokud nejsi příliš náročná, skoro nic neutratíš; je tam až neuvěřitelně levno. Já si na ten druhý pobyt šetřila rok, a stálo to za to. Samozřejmě, že jet tam sama je vždycky trochu risk a nebezpečí, ale když Indii aspoň trochu znáš, užiješ si víc, než kdybys jela s cestovkou. Myslím, že dobrovolnictví je asi ta nejjednodušší a nejideálnější cesta. Kdybys o tom chtěla vědět víc, klidně řekni Jinak v Praze na UK je seminář Indologie, bakalářský i magisterský program. Problémem je, že mají zaměření na 4 jazyky: Hindi, Tamil, Bengali a Sanskrt. Každý rok otevřou pouze jeden Co se hereček týče, mojí nejoblíbenější je na plné čáře Kajol. Mám pak ráda i Rani Mukherjee, ale taky Kiron Kher a Madhuri Dixit, kterou jsem si oblíbila hlavně díky Aaja Nachle. Vesměs mám většinu hereček ráda, ale třeba Sonam Kapoor mě moc nebere, i když je jedinou bollywoodskou hvězdou, kterou jsem viděla naživo. Ani Aishwarya Rai není mojí oblíbenkyní ačkoli filmy, ve kterých hraje, jsou většinou skvělé. | |
| | | Gaja Gamini Admin
| Předmět: Re: Niksha Mon Nov 21, 2011 8:03 pm | |
| Do perfektního máme daleko, ale snažíme se. Když jsi nám teď přibyla, určitě bychom mohli nějak více probrat ty indické zvyky, svátky a podobně, protože ty to máš, jak se říká, z první ruky.
Ano, slyšela jsem, že finančně nejnáročnější na cestě do Indie je cesta. Několik měsíců už se po ní toulá moje kamarádka, takže se těším, až se vrátí a bude mi všechno vyprávět. O dobrovolnictví bych určitě ráda věděla víc! Už vícekrát jsem chtěla někam jet pomáhat, ale nebyly finance, zkušenosti, znalosti a ani dovolení rodičů, na které bych se už dnes nemusela tolik ohlížet.
Takže příští rok otevírají Hindi? To si budu muset ohlídat...
Máš-li ráda Kajol, tak si budete dobře rozumnět s Gaurí :D | |
| | | Gaurí
| Předmět: Re: Niksha Mon Nov 21, 2011 9:07 pm | |
| Ano, ano, Kajol je nelepší, o tom není sporu :queen: | |
| | | Gaja Gamini Admin
| Předmět: Re: Niksha Mon Nov 21, 2011 9:10 pm | |
| No tak děvčata, nedrážděte draka :D Nechme si každý své přesvědčení a neházejme kolem slova "nejlepší" "nejslavněší" a "nejkrásnější", abychom se brzy neumlátily :D Protože každý očividně preferuje něco jiného. | |
| | | Remini
| Předmět: Re: Niksha Mon Nov 21, 2011 9:13 pm | |
| Samozrejme, že je všetko subjektívne :D Objektivita je preceňovaná a v konečnom dôsledku záleží na nás čo je nášmu srdcu najbližšie | |
| | | Gaurí
| Předmět: Re: Niksha Mon Nov 21, 2011 9:26 pm | |
| Tak snad se aspoň shodneme, že indické filmy jsou nejlepší Mmch, můj muž má nejraději Rani a děti Aish a Madhuri a taky spolu dokážeme žít | |
| | | Paro
Poèet pøíspìvkù : 2103 Join date : 24. 09. 10 Age : 38 Location : ČR
| Předmět: Re: Niksha Mon Nov 21, 2011 10:28 pm | |
| Tady stačí ten prostý fakt , že filmy s Ašvárjou jsou prima :D Tedy dost často :king: | |
| | | Sponsored content
| Předmět: Re: Niksha | |
| |
| | | | Niksha | |
|
| Povolení tohoto fóra: | Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
| |
| |
| |