| Přehledová literatura o indickém filmu | |
|
|
|
Autor | Zpráva |
---|
Paro
Poèet pøíspìvkù : 2103 Join date : 24. 09. 10 Age : 38 Location : ČR
| Předmět: Přehledová literatura o indickém filmu Wed Mar 28, 2012 10:26 pm | |
| | |
|
| |
Remini
Poèet pøíspìvkù : 2132 Join date : 22. 09. 10
| |
| |
Gaurí
Poèet pøíspìvkù : 513 Join date : 04. 06. 11
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Thu Mar 29, 2012 9:26 am | |
| Dám si to dnes za odměnu o pracovní pauze a pak napíšu dojmy. Díky za oskenování | |
|
| |
Paro
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Thu Mar 29, 2012 5:29 pm | |
| Děkuju, ale nakonec jsem vynašla nějaký cizí sken, takže provedu vlastní jen kdybyste vyloženě potřebovaly, ale obrázky už sami o sobě nejsou nic moc. A počkám hlavně, jestli vám to přijde přínosné nebo jakékoli jiné | |
|
| |
Niktorius
Poèet pøíspìvkù : 335 Join date : 28. 06. 11 Age : 36
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Mon Apr 16, 2012 4:42 pm | |
| Já už jsem to četl dávno v papírové podobě a nic mě tam nezarazilo ani nerozzlobilo. Bordwell s Thompsonovou jsou velké kapacity, což se projevuje i v jejich textech o kinematografiích, o nichž toho neví zase tolik... Jinak o bollywoodském filmu doporučuju knihy a texty Rachel Dwyer. | |
|
| |
Paro
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Tue Apr 17, 2012 12:34 am | |
| Tohle manželské duo teď sice vládne, ale já z nich umírám. Jeden příklad za všechny:
Hudba a poválečný indický film - Z přibližně dvou a půl tisíce indických zvukových filmů natočených před rokem 1945 pouze v jediném zazní píseň. => Ve filmech z 30. a počátku 40. let zpíval herec či herečka běžně svůj part. | |
|
| |
Niktorius
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Tue Apr 17, 2012 1:36 am | |
| Ale buďme za rádi za neoformalisty! Nedávno jsem nahlížel do dějin filmu od nějakého Poláka a ten psal o indických filmech něco v tom smyslu, že hudební scény jsou pro evropského diváka většinou nesnesitelné (celkově tam ovšem indickou kinematografii nijak neodsuzoval, to zas ne) K tomu rozporu - to bude možná problém překladu nebo odfláklé redakce. Neplatná je ta první věta. Hudební filmy se v Indii točily od samotného počátku zvukové éry, ostatně jako v jiných kinematografiích. Rozdíl je v tom, že na rozdíl od většiny ostatních kinematografií se v Indii filmový a hudební průmysl dosud nerozešel. | |
|
| |
Niktorius
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Tue Apr 17, 2012 1:44 am | |
| A teď jsem se na tu pasáž podíval ještě jednou a ve skutečnosti je tam napsáno " Z přibližně dvou a půl tisíce indických zvukových filmů natočených před rokem 1945 pouze v jediném NEzazní píseň" - takže problém je hlavně v kvalitě scanu, ne v editorovi, překladateli, nebo autorech | |
|
| |
Paro
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Tue Apr 17, 2012 10:46 pm | |
| Vtipné , tím se odbourala jedna zažitá kravina, leč příznačná pro akademický způsob práce - zde máte scan a dělejte jak umíte Ačkoli kde je možný takový odvážný tvrzení si potvrdit ať už na jednu nebo druhou stranu? BTW co tobě konkrétně neoformalisti dali? | |
|
| |
Niktorius
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Thu Apr 19, 2012 3:59 pm | |
| Já nemám neoformalizmus nijak (zvlášť) nastudovaný, nicméně pokud nežiju v nějakých mýtech, tak to byli právě neoformalisté, kteří otevřeli cesty jak podnětně analyzovat všechny filmy a na rozdíl o předchozích filmovědců nezklouzávali k elitářskému vymezování toho, co je či není umění... | |
|
| |
Paro
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Thu Apr 19, 2012 5:19 pm | |
| Já určitě nechci spamovat naše fórum něčím, čím se musím zabývat v praxi, ale souhrnně mám zkušenosti ze všech tří filmovědných prostředí v Čechách a na Moravě a vidím, jak se z celé té Bordwell generace stávají platní bohové. Výsledkem ovšem je, že do nejabsurdnějších analýz jsou tlačeni všichni bez toho, aniž by si osvojili soubor daných faktů, neohrnovali nos nad starým, nepoznali raritu od běžnosti a hlavně chybí schopnost se povznést nad škatulky umění, jednotlivců a dříve oblíbených levicových rétorik (bez toho, aby si člověk byl vědom, že ani David s Kristin se nevyhnout vypíchnutí "těch, kteří stojí za komentář"). Dneska se s tím pracuje znovu tak, že se udělal nový rok nula, řeklo se Bordwell a jeho nohsledové mají pravdu a dál se nemá smysl ničím zabývat. Podívejte se na Sadoula, směšné, podívejte se na cokoli jiného, komické. Staré dějiny světovky jsou špatně. Nazdar. Konkrétně s tím David/Kristin textem o Indii jsou velice rozpačitá, protože divácké zkušenosti mi zatím výrazně chybí, ale znám mraky prohřešků z jiných kapitol, kde si už můžu udělat vlastní názor právě na základě znalosti filmů, kontextů a jiného myšlení o daném tématu. Typicky bývá vyzdvihováno to, že David/Kristin zavedli nový způsob jak se na filmové problematiky nově zeptat. Když tedy zůstaneme u prohlášení, že jediný zvukový film do roku 1945 byl bez hudby, jak se vůbec může s něčím takovým operovat, když se nepracuje s filmy, ale jen s nějakou masou čehosi. Dávala bych nejradši příklady ze starého českého, německého a rakouského filmu, ale to už by tady bylo značně OT | |
|
| |
Paro
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Fri May 25, 2012 8:14 pm | |
| Ještě takový útržek: | |
|
| |
Niktorius
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Fri May 25, 2012 8:22 pm | |
| btw. Teď mě napadlo - má tu někdo přečtené i nějaké knihy přímo o indickém filmu? Já jich mám doma 5, ale ani jednu jsem ještě nepřečetl celou (Zato pasáže o indickém filmu v tom Bordwellovi už mám přečtené několikrát) | |
|
| |
Niktorius
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Sun Aug 12, 2012 2:08 pm | |
| | |
|
| |
Paro
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Tue Aug 14, 2012 3:41 pm | |
| Zkusím, díky | |
|
| |
Niktorius
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Mon Aug 20, 2012 7:48 pm | |
| | |
|
| |
Paro
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Mon Aug 20, 2012 8:05 pm | |
| Já se hlásím, ať taky čtu něco, o co mám zájem | |
|
| |
Niktorius
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Mon Aug 20, 2012 8:21 pm | |
| Tak snad to došlo (možná i dvakrát)... | |
|
| |
Paro
| |
| |
Niktorius
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Tue Aug 21, 2012 12:50 am | |
| Moment, tu sekvenci s kobrou už jsem někde viděl | |
|
| |
Niktorius
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Thu Aug 23, 2012 12:32 am | |
| Tak jsem si právě pořídil tuto knihu - http://www.amazon.com/Cinemas-India-1896-2000-Yves-Thoraval/dp/0333934105/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1345681559&sr=8-1&keywords=cinemas+of+india+yvesVypadá to jako možná nejlepší úvod do (nejen) historie indického filmu. Nemám teď čas to číst, ale už ze zběžného prolétnutí je zřejmé, že se autor nevěnuje pouze Bollywoodu, ale i regionálním kinematografiím, a to včetně těch, o nichž nejspíš nikdo z nás nic neví (assámská, bhodžpurská apd.). Pozornost je také věnována význačným osobnostem - ať už jde o režiséry (ty především) nebo herce. Také se přikládá větší váha auteurské produkci, nežli té komerční. Kniha se zdá být systematičtější a více zaměřená na fakta, nežli "povídavý" Bollywood: A History od Mihira Boseho, který vlastním taktéž. | |
|
| |
Paro
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Thu Aug 23, 2012 10:37 pm | |
| Na průběžné recenze se těším | |
|
| |
Niktorius
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Mon Jan 14, 2013 11:45 am | |
| | |
|
| |
Niktorius
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Tue Feb 26, 2013 5:43 pm | |
| | |
|
| |
Paro
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu Thu Apr 11, 2013 6:16 pm | |
| Tak jsme psali (ve škole) kritiku na ty bordwellovské Dějiny filmu a myslím, že mi tahle naše debata tady pomohla. Čili díky za spolupráci | |
|
| |
Sponsored content
| Předmět: Re: Přehledová literatura o indickém filmu | |
| |
|
| |
| Přehledová literatura o indickém filmu | |
|