|
| Nový nebo starý? | |
| | Autor | Zpráva |
---|
PreSlav
Poèet pøíspìvkù : 723 Join date : 12. 02. 11
| Předmět: Nový nebo starý? Wed May 11, 2011 11:49 am | |
| - Gaja Gamini napsal:
- Bollywood po roce 2000, a hlavně po roce 2005 je s několika málo výjimkami neskutečná nuda.
S týmto teda rozhodne nesúhlasím. | |
| | | Gaja Gamini Admin
Poèet pøíspìvkù : 2638 Join date : 19. 09. 10 Age : 37
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Wed May 11, 2011 11:57 am | |
| Inu, za rok 2010 se mi opravdu líbily jen 2 filmy....... Za letošek žádný a to jsme v půlce. Modlím se, aby Don 2 stál zato.
Ale o mně každý ví, že preferuji starší Bollywood. | |
| | | PreSlav
| | | | Gaja Gamini Admin
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Wed May 11, 2011 12:25 pm | |
| Jenže když to porovnám, tak množství filmů, které miluju a jsou z let 1990-1999, je bezpočet víc. Bollywood po roce 2000 je pořád západnější. Pořád vzdálenější tomu, co ho definovalo. A filmy jako Dhoom jsou toho dokladem. Dejte mi trochu ryzí massalovité zábavy, trochu naivní lásky proti vůli rodičů. Proto se mi tolik líbil Dabangg. Protože se vrátil ke kořenům. My Name Is Khan nedosahuje kvalitou ani trochu snímky jako Guide nebo Mother India. 3 idioti nejsou ani zpoloviny tak vtipný jako Andaaz Apna Apna. Jistě, dostalo se nám filmů jako Jab We Met, Devdas, Veer-Zara (a teď si a další nemůžu ani vzpomenout), ale jsou v tak zoufalé menšině! Proč bych se měla dívat na Bollywood, když se z něj chrlí rádoby americké filmy, v nichž se občas poskočí do rytmu? Ani tanec už to není. Poslední opravdové tanečnice byly Aishwarya a Rani, a těm už se nedávají tance, které by ukázaly jejich talent. bolylwood je plný netalentovaných dětí hvězd, které profitují z tatínkovy či maminčiny slávy (strýčkové atd. se také počítají). Když může být herečkou číslo jedna Katrina Kaif, která neumí hrát ani tančit (ne, opravdu neumí), pak to nesignalizuje právě dobré časy. | |
| | | PreSlav
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Wed May 11, 2011 1:34 pm | |
| chcelo by to novú tému, lebo sme dosť odbočili.
K starším filmom sa nemôžem veľmi vyjadrovať lebo som ich veľa nevidel. Lenže taký je teraz trend - nehovorím, že s tým úplne súhlasím - mne osobne sa tiež nepáči prílišné opičenie sa po hollywoode, ale pokiaľ to ostane ešte v medziach tradícií, pričom sa zmixuje to najlepšie z oboch nie som proti. Práve preto sa mi tieto nové páčia, ale tiež nie všetky. Napríklad hudba - mix tradičnej so západnou - to milujem. Okrem toho, koľko filmov z tých 600-800 čo sa v bollywoode za rok natočí sa dostane do nášho povedomia? A aký zlomok z nich ešte potom len uvidíme? Podľa mňa mizivý. Možno že medzi tou plejádou sú aj vzácne skvosty o ktorých žiaľ nevieme... A aby som to trošku odľahčil, možno o desať rokov budeme z nostalgiou spomínať na skvelé filmy točené medzi 2000-2010 oproti tým, ktoré možno ešte len prídu :D | |
| | | Remini
Poèet pøíspìvkù : 2132 Join date : 22. 09. 10
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Wed May 11, 2011 1:41 pm | |
| | |
| | | Gaja Gamini Admin
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Wed May 11, 2011 2:06 pm | |
| Přenést mi bohužel moderování nedovoluje, tak jsem založila nové téma. | |
| | | Remini
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Sun May 22, 2011 3:42 pm | |
| - PreSlav napsal:
Možno že medzi tou plejádou sú aj vzácne skvosty o ktorých žiaľ nevieme...
Súhlasím s týmto názorom. Ono je to aj tak, že keď sa niekto vydá po stopách starších filmov, tak sa má o čo oprieť. Niektoré sa stali klasikami, iné boli miliónkrát zrecenzované atď. Majú v sebe aj nádych nostalgie. Keď filmy vychádzajú teraz, ide sa na to štýlom pokus-omyl. Skúšala som si pozrieť filmy podľa režisérov, ale ani to nepomohlo - kôň má štyry nohy a predsa sa potkne, takže v konečnom dôsledku si film naozaj musím pustiť a potom si naň spraviť svoj názor. Napríklad Mugahl-E-Azam, DDLJ, HAHK a rôzne Choproviny nie sú mojou šálkou kávy. Uznávam, že majú svoje miesto na rebríčkoch naj-naj filmov, ale mňa sa nedotkli. Nepáči sa mi ten "okatý" štýl - pozri sa, ja trpím! pozri sa, ja túžim! pozri sa, ja zúrim! etc.. Aj keď som si film pozrela a zaplakala si, to u mňa nie je žiadne merítko, keďže mňa dokáže rozplakať a dojať aj reklama na dezert Citové vydieranie má svoje miesto a čas a musí mať aspoň nejaký dôvod. Tieto feel-good filmy pre mňa nemajú dosť "citu", skôr "hranie citov". Chcela som si pustiť Hum Saath Saathi Hain, keď budem super-deprimovaná, keďže už len z tých hudobných klipov som skoro dostala zubný kaz, také boli sladké. Ale asi sa k tomu nedostanem Mám rada masalu, ale uprednostním tollywoodsku pred tou bollywoodskou (priznám sa, že keby v Dabanggu nebola Sonakshi, tak ho hodnotím nižšie ). Celkom sa mi páči, ako sa teraz točia filmy. Nemám nič proti modernizácii, pokiaľ sa nesnažia byť hollywoodom v prezlečení. Predtým mi chýbali tie hromadné tanečné vystúpenia a klasické kostýmy, ale odkedy som objavila južné filmy, už to nepociťujem. Páči sa mi, keď hudba hrá v pozadí a len podfarbuje dej. | |
| | | Gaja Gamini Admin
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Fri May 27, 2011 8:13 am | |
| - Remini napsal:
- Nepáči sa mi ten "okatý" štýl - pozri sa, ja trpím! pozri sa, ja túžim! pozri sa, ja zúrim! etc..
Jenže takoví Indové JSOU. Je to trochu jako s Italama a dalšími jižními národy. Mají temperament a prostě nedokáží ovládat svoje city. Budou přhánět a hrozit sebevraždami, budou plivat silná slova a hystericky štkát. Budou. Protože takoví jsou. A stále větší posouvání tohoto do pozadí opět jen ukazuje snahu prodat se hlavně do ciziny. Nové filmy tak trochu dost kašlou na publikum, které by měly bavit především - lidové masy. | |
| | | Remini
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Fri May 27, 2011 10:59 am | |
| Mám rada výraznú mimiku a prejavovanie citov – preto som pred bollywoodom pozerala hlavne japonské a kórejské filmy a seriály. Ale je tenká hranica medzi vášnivými prejavmi a groteskou. A zase je tu rozdiel medzi vysnenou Indiou, ako ju vidia režiséri a tou prízemnejšou. Filmy, ktoré majú fungovať ako únik pred realitou, majú svoje čaro, ale v konečnom dôsledku sú iba tým – únikom. A čo je modernizácia? India je jednou z najrýchlejšie rastúcich ekonómií – je prirodzené, že sa obyvateľsvto v mestách mení a to sa premieta aj do toho, aké filmy sa robia. V minulosti, keď vládla masala a Amitabh, boli prejavy hercov umiernenejšie alebo sa hodili do daného žánru. Dnes modernizácia predstavuje obrovské domy, prepychové oblečenie, niekoľko aút a v niektorých prípadoch aj zlo, ktorému sa treba vyhnúť – pretože západ je "zlý" a India je "úžasná". | |
| | | Gaja Gamini Admin
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Fri May 27, 2011 11:08 am | |
| Ne. Nikdo nebrojí proti "modernizaci". Ale proti opičení se po západních filmech. Jsou určité věci, které BOllywood definovaly. Dělaly ho jiným. A pomalu z nich nezbývá nic než písničky - a tanec už také jen sotva zkomírá.
Podle mého názoru je dnes v Bollywoodu talentu opravdu pomálu. V předchozích generacích to tak nebylo. A nemluvím jen o 90. letech, z nichž vzešli lidé jako Shahrukh, Aamir, Madhuri, Juhi, Manisha, Kajol, Rani, Preity atd. atd. atd...... A jedinou "groteskou" je pro mne Johnny Lever (a jemu podobní) obstaravající zábavu pro ty méně vzdělané. Jenže jak mi bylo dosvědčeno, ta hrůza, které se říká "scény pro vesničany" vůbec není přehnaná. Oni takhle opravdu jednají a žijí.
Proč bych se měla dívat na Bollywoodské filmy, když se nebudou ničím lišit od těch, které chrlí Amerika?
| |
| | | PreSlav
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Fri May 27, 2011 11:28 am | |
| - Gaja Gamini napsal:
- A jedinou "groteskou" je pro mne Johnny Lever (a jemu podobní)
Johnny Lever je úplne úžasný chlapík, na ňom sa vždy nasmejem až až :D | |
| | | Gaja Gamini Admin
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Fri May 27, 2011 11:29 am | |
| Jistě, dneska se také bavím, ale popravdě jsem z něj nejdřív měla šok! :D | |
| | | Remini
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Fri May 27, 2011 11:47 am | |
| Tak Johnny Lever je kategóriou samou o sebe :D Jediný komici, ktorý sa mi páčia, sú tí na juhu. - citace :
- Proč bych se měla dívat na Bollywoodské filmy, když se nebudou ničím lišit od těch, které chrlí Amerika?
Tak zase je to o výbere – sú filmy, ktoré sa opičia po Hollywoode (Dus) a sú také, ktoré si zachovali bollywoodske čaro. Ja viem, že film ako je "Break Ke Baad" by sa dal presunúť aj mimo Indiu (aj sa tam väčšinou odohrával), ale určite by tam boli iné charaktery a vzťahy, všetko by bolo unáhlenejšie, pretože sa to musí zmestiť do 1h30m. Jedna z najlepších kórejských romantických komédií, My Sassy Girl, bola američanmi prerobená a vznikla z toho úplná katastrofa. Ktorý film v posledných rokoch, ktorý bol veľkým úspechom, sa točil okolo obyčajných ľudí? 90% z nich boli bohatí a rozmaznaní boháči. Mám radšej filmy ako je Dor, Delhi-6, Welcome to Sajjanpur, Yahaan, Jhoota Hi Sahi, kde sú postavy obyčajní ľudia a vzťahy medzi nimi vyzerajú vierohodne. Keď už to je opulentné a ligotavé, pekne sa na to pozerá, ale nedokáže sa ma to naozaj dotknúť. Tu na mňa zapôsobí hudba, dekorácie, set, ale nie herci a príbeh. Neznamená, že si filmy ako je Saawariya neužijem. Niekedy je dobré vypnúť a iba sledovať pohyblivé obrázky bez citového zaujatia Súhlasím, že dobrých hercov / herečiek je veľmi málo. Inu, kým sa k herectvu dostanú ľudia na základe kontaktov a svetlej pokožky, inak to ani nebude. Ale zato sa technická kvalita filmov výrazne zlepšila – už nevyzerajú, že boli spravené dvadsať rokov predtým, než naozaj boli. Nemám pre to trpezlivosť, pozerať dobrý príbeh, keď je obraz zrnitý, audio zlé a strih ako od začiatočníka. | |
| | | PreSlav
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Sat May 28, 2011 6:52 pm | |
| pauza v učení,troška sa odventilujem Hodím sem len zopár mojich myšlienok, a postrehov, nemám čas to rozvádzať príliš... Podľa mňa ide o to, zachovať medzi vplyvom hollywoodu a tradičným, domácim vplyvom, akýsi zlatý stred. Celá spoločnosť sa mení, aj tá indická, ide to všade míľovými krokmi, a filmári sa musia tiež prispôsobovať divákom. A tým, že v mestách je iná mentalita ľudí ako na vidieku, viac západná, aj filmy sa preto tak menia. Aspoň to si myslím. Na druhú stranu, možno keby si filmy zachovali tradičný kolorit s pred desiatok rokov, ani požiadavky divákov by sa veľmi nemenili je to skrátka jedno z druhým prepojené... je pravda, že noví herci nie sú až taký dobrí ako tí starší - ale aj oni predsa museli začínať. Treba mladým dať čas aby dozreli. A tí starí sú tu stále, a nemyslím, že niekto môže v herectve degenerovať. Ak vie hrať, bude vedieť hrať vždy. Preto podľa mňa nie je problém v hercoch, ale v tvorcoch filmov, režiséroch, scenáristoch atd. A tiež s tým čo som spomínal vyššie, menia sa námety, štýl a spracovanie filmov, podobá sa to viac a viac západným filmom, a pomaly sa naozaj môže stať, že sa to bude líšiť len tými pesničkami. Už aj dĺžka sa skracuje. Pomaly človek už nenájde film nad 2 a 1/2 hodiny... Ale napriek tomu nie som pesimista, určite si indické filmy uchovajú tú svoju "indickosť", nech sa stane čokoľvek V konečnom dôsledku to záleží hlavne na ľuďoch, čo tí budú chcieť, to sa bude točiť... Ešte taká malá myšlienka na záver: nemenia sa tie filmy preto, lebo sa tvorcovia snažia svoje filmy ponúknuť aj západnému publiku? Možno práve to je chyba. Lebo ten, kto zo západniarov rád hindi filmy pozerá, asi práveže nechce, aby vyzerali ako hollywoodske | |
| | | Remini
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Sat May 28, 2011 7:32 pm | |
| - PreSlav napsal:
Aspoň to si myslím. Na druhú stranu, možno keby si filmy zachovali tradičný kolorit s pred desiatok rokov, ani požiadavky divákov by sa veľmi nemenili je to skrátka jedno z druhým prepojené...
Jedna z vecí, ktoré ma tešia najviac, je že filmy prestávajú byť "tak zlé až sú dobré" a začínajú byť "tak dobré až sú dobré" - PreSlav napsal:
je pravda, že noví herci nie sú až taký dobrí ako tí starší - ale aj oni predsa museli začínať. Treba mladým dať čas aby dozreli. A tí starí sú tu stále, a nemyslím, že niekto môže v herectve degenerovať. Ak vie hrať, bude vedieť hrať vždy. Preto podľa mňa nie je problém v hercoch, ale v tvorcoch filmov, režiséroch, scenáristoch atd. Tak keď sa na to pozrieme spätne, aj v staršej generácii boli herci, ktorý nijako extra nehviezdili. Ale teraz to začína byť naozaj zlé - Deepika sa už ako tak lepší, ale kto je tu ešte? U Anushky sa mi nepáči jej vzhľad, a preto si ju neviem užiť v žiadnej roli. U Sonam nemám absolútne žiadnu nádej. Najviac zatiaľ fandím Sonakshi, to dievča mi v Dabanggu aj napriek limitovanému času úplne učarovalo. A herci? Konečne na niečo svitá. V poslednej dobe tu bol len Ranbir a Imran, pričom sa mi páčil iba Imran. Ale teraz do Bollywoodu zablúdil Rana Daggubati, Prateik Babar bude mať v najbližšej dobe hneď zopár filmov a potom tu ešte máme... koho? :?: A amen čo sa týka tých režisérov! Nikdy som si neuvedomila, aký je režisér dôležitý, kým som nevidela Shahrukha v Chak De, Swades a Dil Se. Predsa len to je režisér, ktorému sa herec musí prispôsobiť, aby splnil jeho predstavu o roli. Hrithik vo svojích prvých filmoch veľmi napodobňoval Shahrukha a to práve v jeho predramatizovaných manieroch, takže mi nijako nesadol. Jodhaa-Akbar už bola viac jeho parketou. - PreSlav napsal:
Ešte taká malá myšlienka na záver: nemenia sa tie filmy preto, lebo sa tvorcovia snažia svoje filmy ponúknuť aj západnému publiku? Možno práve to je chyba. Lebo ten, kto zo západniarov rád hindi filmy pozerá, asi práveže nechce, aby vyzerali ako hollywoodske Yep. Odkedy si uvedomili, aký majú v zahraničí veľký market, začali sa snažiť naň zapôsobiť - najmä na NRI, ktorým chceli privolať nostalgiu za "starou dobrou Indiou". Tak to bolo zo začiatku. Teraz je to skôr také univerzálnejšie. Bollywood prechádza posledné roky krízou identity. Na Hollywood sa obracal od samého začiatku, ale v posledných rokoch to prehnal. Od úspechu Wanted a Dabanggu sa pre zmenu obrátil na juh, do Kollywoodu a Tollywoodu. Chystá sa nenormálne veľa remakov - samozrejme v nich budú hrať starší herci, ktorí sa budú točiť okolo dvadsaťročných bábik Ja viem, PreSlav, že tebe to nevadí, ale pre mňa to predstavuje začarovaný kruh. | |
| | | Gaja Gamini Admin
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Sun May 29, 2011 7:36 am | |
| Tak, kromě toho prvního bodu souhlasím s Remini! (většina filmů po roce 2005 = nuda, nuda, šeď, šeď.....)
Sonakshi toho ještě moc nepředvedla, ale vypadá nadějně. Deepika se pomaličku učí. Ranbir je pro mě ze všech mladých nejlepší. Ale zbytek? Imran je použitelný pro jediné typy rolí (čokoláadový chlapec) a a ni tam nijak nezáří. Sonam je moje noční můra (je to urážka, že Sridevi je její teta! ale aspoň ne pokrevně). Katrina Kaif, ač asi milé děvče co hodně pracuje, je v současné době v Bollywoodu číslo 1 a to je něco naprosto příšerného! A doba nám zkazila Akshaye Kumara, který se přizpůsobil novým manýrám a úplně si zničil hereckou pověst. Salman nikdy nebyl úžasný herec, ale dovedl lidi bavit, aniž by ve výsledku vypadal jako idiot. Aamir sice nehraje srdcem, ale mozkem, a každou scénu si padesátkrát nacvičí, ale vybírá si filmy, kterým věř, a nepodepisuje každou číčovinu s hitovým potencionálem. Shahrukh je pro mě Pan herec, který dává lásku do každého momentu na plátně... a prostě umí! Madhuri a Sridevi jsou dvě dámy, o jejichž comebacku se mluví pravidelně celý rok a každý měsíc se objevují právy, že podepsaly film a pokud vím jsou jediné, u nichž i takové falešné podezření vede k palcovým titulkům a zařazení do televizních zpráv! Juhi sice hraje pořád, ale vzdala se naděje, že by mohla dělat "velké" filmy. Jenže i v těch off-beatových je perfektní, a její letošní cena z mezinárodního festivalu mluví za vše! Karishma Kapoor, neméně talentovaná než Kareena (která je v současné době nejlepší pracující herečkou), je také velice postrádána. Atd. Atd......... A jsou tu další jména, která v devadesátých letech poskytovala prvotřídní zábavu: Urmila Matondkar, Tabu, Mahima Chaudry, Kajol...........
Navíc musím říct, že s hudbou to jde z kopce. Devadesátá léta měla své chyby, a filmy většinou stály na dvou věcech - hereckých výkonech a hudbě. Dnes je to spíš o technice a ukazování kůže. Všichni se modlíme, aby další počin Yashe Chopry, k němuž dělá hudbu Rahman, přinesl nějaký bombastický soundtrack!
| |
| | | Paro
Poèet pøíspìvkù : 2103 Join date : 24. 09. 10 Age : 38 Location : ČR
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Wed Jun 01, 2011 4:01 pm | |
| | |
| | | Gaja Gamini Admin
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Wed Jun 01, 2011 4:26 pm | |
| No, tohle očividně není nic jiného než seznam filmů, které produkoval/režíroval Yash Chopra. Takže se nejdná o nic, nad čím by bylo nutno se pozastavovat. | |
| | | Niktorius
Poèet pøíspìvkù : 335 Join date : 28. 06. 11 Age : 36
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Thu Nov 15, 2012 5:41 pm | |
| No, takhle diskuze je dost stará a žádá si komplexnější příspěvek, ale alespoň rámcově:
Rozhodně nesouhlasím s tím, že by Bollywood začínal splývat s Hollywoodem. Vždyť starší filmy klasické éry jsou plné lidí v oblecích, kteří se chovají spíš jako britští gentlemani a do honosných sídel jezdí nablýskanými auty napříč čistými ulicemi... A to samé platí pro stylistickou stránku těch filmů. To spojení s Hollywoodem tam prostě skutečně bylo od začátku a není to vůbec nic výjimečného, protože ho najdete prakticky v KAŽDÉ neamerické národní kinematografii.
Žádný z novodobých bollywoodských filmů se zatím stylisticky nepřekryl s Hollywoodem a filmy typu Dhoom mají do Hollywoodu pěkně daleko. Ano, sice mu zjevně stálo za vzor hollywoodské Misssion Impossible 2, ale to natočil hongkongský režisér a to ve stylu, které tradiční hollywoodské publikum odmítalo jako moc "asijský"... | |
| | | Niktorius
Poèet pøíspìvkù : 335 Join date : 28. 06. 11 Age : 36
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Thu Nov 15, 2012 5:45 pm | |
| Jinak jednu věc jste tu nenakousli - že středostavovské městské publikum začíná být pomalu natolik pozápadněné, že začíná Bollywood odmítat a pohrdat jím. Z komentářů na IMDb je to myslím více než patrné.
Něco podobného se koncem 90. let začalo dít v Hong Kongu - tedy že místní čím dál tím víc považovali místní filmy za blbé a podřadné vůči těm západním (zatímco západní publikum naopak HK filmy hltalo ve stále větších doušcích). | |
| | | Remini
| Předmět: Re: Nový nebo starý? Thu Nov 15, 2012 6:52 pm | |
| - Niktorius napsal:
- Jinak jednu věc jste tu nenakousli - že středostavovské městské publikum začíná být pomalu natolik pozápadněné, že začíná Bollywood odmítat a pohrdat jím. Z komentářů na IMDb je to myslím více než patrné.
Něco podobného se koncem 90. let začalo dít v Hong Kongu - tedy že místní čím dál tím víc považovali místní filmy za blbé a podřadné vůči těm západním (zatímco západní publikum naopak HK filmy hltalo ve stále větších doušcích). To je zaujímavý bod. Na druhej strane som už čítala aj o tom, že ľudia z nižšej strednej vrstvy (a vyslovene z chudobnejších pomerov) zase odmietajú tie novšie filmy a útechu nachádzajú v novodobých masalovkách (salmanovkách?). V konečnom dôsledku si každý príde na to svoje. | |
| | | Sponsored content
| Předmět: Re: Nový nebo starý? | |
| |
| | | | Nový nebo starý? | |
|
Similar topics | |
|
| Povolení tohoto fóra: | Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
| |
| |
| |