Předmět: Re: O všem a o ničem Tue Aug 14, 2012 1:09 pm
nie že by to až tak súviselo s bollywoodom, ale dnes zomrel Vilasrao Deshmukh, otec Riteisha Deshmukha. Aspoň že sa dožil synovej svadby...
Niktorius
Poèet pøíspìvkù : 335 Join date : 28. 06. 11 Age : 36
Předmět: Re: O všem a o ničem Tue Aug 14, 2012 2:33 pm
Jen mě tak napadlo - má tu někdo nějakou potřebu svěřit se svým pohledem na téma Bollywood a plagiátorství motivů z jiných filmů?
Je to přece jen věc, kterou často kritizují jak sami Indové, tak diváci ze zahraničí - ať už Bollywood sledují, nebo ho hejtují.
Je to vážně takový problém, nebo nejde o nic horšího než to, co běžně předvádí Hollywood (jen s tím rozdílem, že ten vykrádá méně známé evropské a asijské filmy)?
Jde o výsledek chybějící kreativity, právního chaosu, nebo jde o součást indické kultury, k jejímž dramatickým tradicí patří obměňované a lokalizované ústně předávané příběhy a která dosud neznala koncept duševního vlastnictví?
Poèet pøíspìvkù : 2103 Join date : 24. 09. 10 Age : 38 Location : ČR
Předmět: Re: O všem a o ničem Tue Aug 14, 2012 4:07 pm
Nejsem teď moc na *olly vlně, ale holou větou řečeno: Remaky jsou pro film stejně přirozeným jevem jako hvězdný systém, takže žádný big deal. Byly tady od samého počátku, nikdy se nepřestaly vyrábět, tak proč by jenom ta Indie měla být ve špatném světle za něco, co není chyba.
Remini
Poèet pøíspìvkù : 2132 Join date : 22. 09. 10
Předmět: Re: O všem a o ničem Tue Aug 14, 2012 4:34 pm
U mňa záleží postoj od toho, ako sa mi páčil originál. Pokial bol super, tak som zvedavá, ako ho prenesú do indických reálií, či ho prerobia záber od záberu, alebo či sa trošku kreatívne vyžijú. Vo všeobecnosti sa ale k takýmto remakom staviam skepticky. Má to ale aj plus stránku : zakaždým som zvedavá na album
Ak je originál 'zlý', tak sa na remake teším, lebo je tu možnosť, že sa mi bude páčiť.
Inak aj keď Američania prerábajú, robia to tak okato ako Indovia? Najokatešie remaky som zatiaľ videla medzi Tolly-Kollywoodom. Tam sa ani neunúvajú pridať niečo nové, väčšinou je to perfektná kópia, len v inom jazyku a s iným obsadením.
Na druhej strane ma strašne baví, keď sa už z princípu na všetko kričí R E M A K E, pričom majú filmy spoločný asi jeden/dva elementy. Ale asi keď to natočili Indovia, tak to nemôže byť originálne
Niktorius
Předmět: Re: O všem a o ničem Tue Aug 14, 2012 4:59 pm
Ano, ta remaková paranoia mi taky přijde zábavná. Zvlášť když se jako okopírovaný element z nějakého konkrétního filmu označuje nějaké ohrané klišé, které použilo už asi milion jiných snímků Nebo když někdo tvrdí, že Rang De Basanti je remake jednoho amerického snímku z 40. let, přičemž oba mají společné jen to, že se v nich zřítí vojenské letadlo :D
PreSlav
Poèet pøíspìvkù : 723 Join date : 12. 02. 11
Předmět: Re: O všem a o ničem Tue Aug 14, 2012 5:29 pm
remaky amerických, prípadne iných mimoindických filmov mi nevadia, pretože väčšinou sú obohatené o pesničky, takže je to zaujímavejše, a okrem toho tomu dodajú vlastný, indický look. A tie indické remaky, čo som doteraz videl, sa páčili vždy viac ako originály. Vadí mi to však pri tých južanských, ktoré sú navzájom prerábané, prípadne do bolywoodu, ktoré sú naozaj totálnou kópiou originálu. V týchto prerábkach nevidím absolútne zmysel, ved to je to isté, len v vinom jazyku a inak vyzerajúci herci.
Niktorius
Předmět: Re: O všem a o ničem Tue Aug 14, 2012 5:33 pm
Tak ty vnitroindické remaky jsou hnané čistě komerčními zájmy a skutečností, že filmy jednotlivých regionů nemají celoindický dopad třeba právě kvůli tomu, že všude mají jiné herecké hvězdy.
V tomhle ohledu mě ale fakt iritují ty akčňáky režírované Prabhu Devou, které jsou na jedné straně úplně stejné jako originál a přitom zároveň dokážou být o několik řádů horší
PreSlav
Poèet pøíspìvkù : 723 Join date : 12. 02. 11
Předmět: Re: O všem a o ničem Wed Aug 15, 2012 2:43 pm
Jai Hind! Vande mataram!
Niktorius
Předmět: Re: O všem a o ničem Wed Aug 15, 2012 2:47 pm
Niktorius
Předmět: Re: O všem a o ničem Thu Aug 16, 2012 1:37 pm
Ví někdo, jak vypadá oficiální DVD Gangs of Wasseypur? Protože to, co se objevuje na warez fórech je naprostý hnus jak co do kvality obrazu, tak do úrovně menu. Původně jsem si automaticky myslel, že jde o nějakou pirátskou kopii, ale jelikož se od té doby neobjevilo nic lepšího, tak o tom začínám pochybovat. V Indii je nakonec možné všechno....
Niktorius
Předmět: Re: O všem a o ničem Thu Aug 30, 2012 7:12 pm
V dnešním Reflexu (koupil jsem si ho zcela výjimečně z osobních důvodů, nemyslete si) je článeček od holky, co byla na stáží v Hajdárabádu a myslím, že k šíření pozitivní představy o Bollywoodu moc nepřispěj. Děvče si totiž jako bělošku samozřejmě vyhlídli jako křoví do filmu a píše o něm toto:
"Stát se součástí bollywoodské taškařice je opravdu zajímavý zážitek. Filmy přetékají emocemi, tancem a akcí, ale detaily se moc neřeší. Při natáčení rvačky, jež se měla odehrávat před sto lety, jsem například jako součást davu povzbuzovala bitkaře, kteří ve svých džínech a značkových teniskách do doby filmu moc nezapadali. Mimochodem, akce na plátně trvala minutu, ale natáčela se celý den - s ubíhajícím čase si v Indii nikdo moc hlavu neláme."
Ach jo, takže teď si kvůli jedné bloncce, co zas něco nepochopila bude půl národa myslet, že:
a.) Indové jsou uplně blbí a točí ve stylu Eda Wooda. b.) Že v Hajdárabádu působí Bollywood c.) Že je něco divného na tom, když se filmová scéna (natož akční!) točí celý den
Gaurí
Poèet pøíspìvkù : 513 Join date : 04. 06. 11
Předmět: Re: O všem a o ničem Thu Aug 30, 2012 7:40 pm
d.) Že ti, co na ty filmy koukají, jsou extra divní. Obzvlášť pokud sami nejsou Indové
Niktorius
Předmět: Re: O všem a o ničem Fri Aug 31, 2012 2:23 am
Tak jsem jako správný investigativec odhalil, o jaký film se vlastně jedná Probíraná scéna začíná zhruba v 55. minutě:
Gaja Gamini Admin
Poèet pøíspìvkù : 2638 Join date : 19. 09. 10 Age : 37
Předmět: Re: O všem a o ničem Fri Aug 31, 2012 7:36 am
e.) Že indické filmy stojí za ho.....
Naštěstí jsme tu my a naše uvědomělá osvěta.
Paro
Předmět: Re: O všem a o ničem Fri Aug 31, 2012 5:15 pm
Navzdory tomuto skvělému PR jsem se do toho filmu nějak zakoukala
Remini
Poèet pøíspìvkù : 2132 Join date : 22. 09. 10
Předmět: Re: O všem a o ničem Sat Sep 01, 2012 12:45 am
Niktorius napsal:
Při natáčení rvačky, jež se měla odehrávat před sto lety, jsem například jako součást davu povzbuzovala bitkaře, kteří ve svých džínech a značkových teniskách do doby filmu moc nezapadali.
Okaaaay, takže o Dada som predtým vedela len toľko, že existuje, ale Kajal ma odradila. Aj napriek tomu sa na milión percent odohráva v súčasnosti To dievča malo skvelé informácie
Gaurí
Předmět: Re: O všem a o ničem Thu Sep 20, 2012 6:55 pm
Předmět: Re: O všem a o ničem Thu Sep 20, 2012 7:30 pm
Brad Pitt je americký balík, který nemá o Bollywoodu ani ponětí. Četla jsem ten článek v angličtině, kde byl trochu obsáhlejší. Ten chlap nemá páru o tom, jaká herečka je Aishwarya, když se odvolává na béčka, která točila pro Hollywood. Taky říkal, že slyšel, že indické kino se teď rozvíjí. Jo , jasně. Doteď tam točili černobílé filmy a před nedávnem objevili zvuk. Nechápu, proč se ho na tohle vůbec někdo ptá.
Gaurí
Předmět: Re: O všem a o ničem Thu Sep 20, 2012 7:39 pm
Já se u toho zbytečně nerozčiluju. Mně ta představa tančícího Pitta prostě jenom rozesmála
Paro
Předmět: Re: O všem a o ničem Fri Sep 21, 2012 11:31 pm
Jak se tahle kombinace objeví je mnohem zajímavější, než potom celá ta fáma...
Niktorius
Předmět: Re: O všem a o ničem Sun Sep 23, 2012 9:35 pm
Ale v určitém smyslu je pravda, že indická kinematografie se teď rozvíjí. Určitě dochází k větší profesionalizaci, bombtají rozpočty, velmi výrazně a velmi prudce se za posledních 10 zvedly produkční hodnoty atd. A zcela nepochybně roste světový význam a ohlas. Něco podobného se děje i v jiných asijských kinematografiích (např. v thajské).
A to že se tak děje, přeci automaticky neznamená, že dřív se točily samé šity a teprv teď to začíná za něco stát...
Niktorius
Předmět: Re: O všem a o ničem Tue Sep 25, 2012 5:30 pm
Dovolím si malý průzkum trhu:
V zimě by se v internetovém časopise 25fps.cz/ mohlo objevit téma čísla, které bude spjato s indickým filmem nebo bude přímo o něm.
Než se tak stane, je ale dopředu potřeba vědět, jestli se najdou pisatelé, kteří by ho dali dohromady. Rád bych se proto zeptal, jestli byste vy nebo někdo koho znáte, byli případně ochotní do něj přispět jedním nebo i více články. Konkrétní zaměření svých textů byste si víceméně mohli vybrat, konzultovali byste to se mnou.
Nemusíte se bát toho, že byste se nesetkali s kvalitativními standarty 25fps.cz - podle mne na to všichni znalosti i schopnosti máte a zodpovědnou osobou bych byl stejně jen já
V souvislosti s tím bych se ještě zeptal, jestli náhodou někdo z vás nemá povědomí o filmech z Blízkého východu (Írán, Egypt, Libanon, Turecko, Alžírsko atd.) nebo někoho takového neznáte. I tam by šlo hlavně o ochotu toho člověka napsat o tom nějaký článek
btw. A pokud půjdete na Festival bollywoodského filmu a budete ochotní se o své dojmy a postřehy podělit (nemusíte nutně napsat celý článek), tak budu taky rád
Paro
Předmět: Re: O všem a o ničem Tue Sep 25, 2012 5:42 pm
Já bych si klidně něco s tebou vykonzultovala Podrobnosti soukromě.
Gaja Gamini Admin
Předmět: Re: O všem a o ničem Tue Sep 25, 2012 6:29 pm
Já se klidně hlásím, i když nejsem žádný kritik ani znalec.....
Niktorius
Předmět: Re: O všem a o ničem Tue Sep 25, 2012 11:07 pm
Super! Znalosti tu na to určitě všichni máte, jinak bych sem tu otázku ani nedával Každopádně díky, ozvu se, až budu mít jasno, o co přesně půjde.