Zjistila jsem, že mám úchylku na země na I. S očima navrh jsem prochodila Řím v
ITÁLII, sním při pohledu na
IRSKO, lákají mě gejzíry na drsném
ISLANDU a zamilovala jsem se do
INDIE. (Jop, Irák, Irán a Izrael mě zajímají jen z kulturního hlediska, dovolenou tam trávit asi nebudu. K Indonesii jsem ještě nedozrála)
Nikdy jsem si nemyslela, že se Indie stane mou srdeční záležitostí. Do té doby, než jsem se před pěti lety nachomýtla k letadlu, které zrovna do Indie mířilo:) Zprvu naprostý šok, na konci velká láska....nepřipomíná vám to něco? Že by nějaký bolly film?
První film jsem viděla v jednom zaplivaném špinavém kině v Lehu (Elaan, 2005). Naprosto šílený zážitek, ale nezapomenutelný. V celém kině jsme byly asi jen tři slečny, lístek stál 20Rs a po skončení filmu jsem sama capkala v bouřce s baterkou po ztemnělém Lehu (všude vypadla elektřina) do guest housu a cestou si zpívala Anderlu Manderlu a střídala jsem to s Nohavicou.
A od té doby se ta indofilie táhne. Týdně se mrknu na jeden dva filmy, nenápadně pouštím písničky v práci a snažím se propagovat bolly kde se dá. Jedním z mých velkých úspěchů je
Festival Fantazie v Chotěboři
http://www.festivalfantazie.cz/, kde působím v linii
Orientcon http://orientcon.ojaponsku.cz a zodpovídám za hindi program. Už nějaký pátek tam do lidí hustím indické přednášky a pouštím filmy...a má to své ovoce...čím dál více lidí chodí na program a už mají i nějaké indické povědomí. Takže pokud by se někdo cítil na nějaké hindi přednášky...víte kam se ozvat:)
A dost s propagací....
Ve filmech nemám vyhraněný styl, ale nějaké indické horory a akční kriminálky si odpouštím.
Oblíbení herci - SRK, Shahid Kapoor, Amitabh Bachchan
Oblíbené herečky - Rani Mukherjee, Preity Zinta
Oblíbené filmy - Veer Zaara, Black, My name is Khan, Dharm, Dor, Chak de India, Water, Paheli a Vivah
Jinak tématicky (nejen ve filmech) mě velice zajímá otázka vztahů Pakistán-Indie, indická politika 20. stol a tradiční kulturní tradice a svátky. Ujíždím na mughalské architektuře, Rahasthanu, Delhi a Kašmíru (jih Indie mě zas tak nebere), kardamonu a sárí.